לריב בהקשבה

הקשבה!
אתם מכירים את המושג שיח של חרשים?
זה יכול לקרות לכולנו. זה קורה כשאנחנו צודקים והצד השני טועה. אין לנו בכלל מה להקשיב להם. כי זה הרי ברור.
אני צודק - את/ה טועה
אני הייתי בסדר ואת/ה לא
אני דובר/ת אמת ואת/ה משקר/ת
אני התנהגתי נכון ואת/ה אשם במה שקרה.
אני רק אגיד את הדברים בצורה מספיק משכנעת והוא/יא אמורים להסכים.
נכון?
רגע,
אבל מה אם הצד השני מרגיש אותו הדבר? מה שקורה זה ששני הצדדים מתחילים ויכוח של חרשים בלי להקשיב אחד לשניה בטונים שרק עולים ועולים עד שמגיעים לפיצוץ.
אני מציע לנסות לשנות את הדפוס שבו מתנהל הויכוח. שינוי הדפוס הוא לא פשוט מכמה סיבות. ראשית, שינוי הדפוס הוא שינוי הרגלים, של איך מנהלים ויכוח. ולשנות הרגלים לוקח זמן ומאמץ. סיבה נוספת לקושי היא הדרך שאני מציע, שמצריכה דיוק ושליטה באיך נאמרים הדברים מצד אחד והקשבה מצד שני. הדיוק והשליטה קשים מאוד כשרוצים לשנות הרגלים בזמן הויכוח שיכול להיות בסערת רגשות. במקרה זה, כדאי לנסות ליצור שיח כשהרגשות נרגעו או אחד מבני הזוג יותר רגוע ויש אפשרות לשלוט בדרך בה מתנהל הקונפליקט.
בשיח הזה ההנחות הבסיסיות שיכולות להנחות הן:
-
שני הצדדים מעוניינים להגיע לפתרון הקונפליקט.
-
כל רגש שבן אדם מרגיש הוא לגיטימי וכדאי לתת לו מקום בדו שיח. מתן מקום לרגש של כל אחד מבני הזוג ואמפתיה מורידים את רמת המתח בקונפליקט ומאפשרים קרבה.
-
בכל טענה של כל אחד מבני הזוג יש אמת מסוימת שכך הוא חווה אותה וכדאי לתת להם מקום בדו שיח.
כשמצליחים לייצר שיח על קונפליקט כלשהו בין בני הזוג תחת ההנחות הללו לא בזמן סערת רגשות, ועושים את זה ברגישות והקשבה, הרבה יותר קל להגיע להבנות ולצאת מהקונפליקט בזוגיות חזקה וקרובה יותר. בשיח חשוב לדבר על הרגש שכל אחד מרגיש בהקשר של הקונפליקט ללא ביקורת או שיפוטיות (קראו מאמר על "שיח ללא ביקורת"). אפשר שכל אחד יגיד את הצרכים שלו ואולי לבקש עזרה, תמיכה או שינוי כלשהו כדי לענות על הצרכים. וכשהבן/הבת זוג מקשיבים לרגש שעולה, לצרכים, והשיח ללא ביקורת או שיפוטיות, אפשר יותר להבין מה עובר על השני/יה. מהמצב הזה יהיה לו/לה יותר קל להירתם לעזרה. הרי שני הצדדים רוצים לפתור את הקונפליקט.
בקרוב יעלה מאמר נוסף עם הרחבה על איך מקשיבים.
אם אתם מרגישים שאתם מנהלים שיח חרשים שמגיע לפיצוצים ולא מצליחים לשבור את הדפוס הזה, לנהל שיח בונה ולפתור קונפליקטים, אשמח לעזור לכם ולהתמודד יחד.